07.06.2014, autor: Marie Šmídová, kategorie: Příběhy

Arménie byla pro každého z nás příjemným překvapením

Arménie byla pro každého z nás příjemným překvapením

Královéhradecké diecézní centrum pro seniory ve spolupráci s cestovní kanceláří Awertravel uspořádalo koncem května zájezd do Arménie. Na programu bylo nejen poznávání hlavního města Jerevanu, ale i mnoho historických klášterů včetně Etchmiadzinu nazývaného „Vatikánem Arménie“.

Pro každého z nás to bylo příjemné překvapení, protože jsme o Arménii nevěděli dopředu téměř nic. Silný zážitek byl pro mne každý den. V Jerevanu nová katedrála z roku 2001, památník genocidy nebo pevnost Erebuni z roku 782 před Kristem. Dalším překvapením byla večerní „zpívající fontána“, která je na náměstí Republiky každý večer od 20 do 24 hodin.

Navštívili jsme také vysoko v horách jezero Sevan, které zabírá pět procent povrchu Arménie se dvěma kláštery zasvěcenými apoštolům. Nejznámější jsou svatý Tadeáš a svatý Bartoloměj.

Pokračovali jsme do městečka Dilijan – nazývané Švýcarskem v Arménii. Velmi na mne také zapůsobil klášter Geghard vytesaný ze skály. Proti majestátní biblické hoře Ararat je klášter Khor Virab, kde byl hlavní svatý Arménie sv. Řehoř iluminátor 13 let vězněn. Poslední den jsme navštívili archeologickou lokalitu Zvartnosts, kde je zřícenina katedrály ze 7. století mezi horami Ararat a Aragats. Velmi silný zážitek byla návštěva katedrály v Etchmiadzim v neděli s nedělní liturgií arménské církve s krásnými zpěvy a za přítomnosti patriarchy catolicose, který nám dal na konci své požehnání. P. Jan Kunert z našeho zájezdu s ním mluvil osobně a vyřídil všem českým poutníkům požehnání a pozdravy.

Byl to nádherný poutní zájezd, kterého se zúčastnilo také šest českých kněží, se kterými jsme měli každý den před snídaní mši sv.

Díky Bohu, že jsem se mohla tohoto poutního zájezdu zúčastnit. Byl to velmi dobrý nápad navštívit tuto křesťanskou zemi s velmi kulturním národem.

Marie Šmídová

 
Fotogalerie Fotogalerie
Fotogalerie Arménie
Arménie

20.06.2014

Autor: VČ

Počet fotek ve fotogalerii: 36

Fotogalerie Zobrazit fotky Arménie

 

 

 
Nahoru