24.02.2014, autor: Pello s.r.o., kategorie: Ostatní

Ektroskútr Pello – každodenní pomocník s nezávislostí

Ektroskútr Pello – každodenní pomocník s nezávislostí

Je tomu už téměř 5 let, co se život paní Konopáskové (dnes 65 let) radikálně změnil. Při přecházení ulice jí na přechodu pro chodce srazil nepozorný řidič. Došlo u ní ke zlomenině pravé dolní končetiny a těžkému úrazu kolene na levé dolní končetině. I přes následnou operaci a několikaměsíční rehabilitační péči potíže s chůzí paní Konopáskové zůstaly jako nechvalná připomínka této nehody. Běžné věci, jakými jsou cesta na nákup, návštěva lékaře, pošta, tradiční posezení s přáteli či nedělní cesta do kostela byly najednou obrovským problémem. Byla odkázána na neustálou pomoc druhých, což se negativně projevovalo zejména na její psychice. Z těchto problémů ji po 3 letech doslova vysvobodil elektrický skútr. My jsme si s paní Konopáskovou povídali v její oblíbené kavárně, kam jí dovezl její čtyřkolový zachránce.

Elektroskútry nejsou u nás tak rozšířené jako například v zahraničí, jak jste se o skútrech pro seniory a lidi s pohybovým hendikepem dozvěděla?

Během následné rehabilitace po mé operaci jsem byla v lázních, kde zrovna probíhala prezentace firmy Pello, která se na elektroskútry a jejich servis specializuje. I když se mi ze začátku nechtělo a trochu jsem se i bála, nakonec jsem neodolala a vyzkoušela jsem si jízdu na elektroskútru. Nemám řidičské oprávnění, a ani jsem ho nikdy neměla, tak jsem se ze začátku trochu bála. Ale po pár metrech jsem zjistila, že to opravdu zvládne každý. Nijak se neřadí, a když chce člověk zastavit, zkrátka pustí rychlostní páčku. Skútr zabrzdí a zastaví automaticky.

Znamená to, že jste se tedy domů z lázní vrátila s novým elektroskútrem?

Bohužel ne. Měla jsem obavy, jestli se s ním vejdu do výtahu v našem domě. Také jsem se bála, že mě skútr neuveze do kopců, které u nás jsou. Firma Pello mi však vyšla vstříc a vše jsme detailně vyzkoušeli po mém návratu z lázní přímo u nás. Mohla jsem si otestovat, že kopce mému skútru opravdu nedělají problémy a že jeho šířka i délka nejsou překážkou ani v našem panelákovém výtahu.

Jak probíhá Váš den s elektroskútrem? Není to přeci jen spíše starost navíc?

O starostech navíc nemůže být ani řeč! Není se totiž vlastně o co starat. Snad jen o to, abych jej nechala nabít. Ale i to mi skútr signalizuje sám pomocí světelné kontrolky. Jelikož jezdím denně okolo 7 km, nabíjím jej tak 2x, 3x za týden. Stačí večer dát do zásuvky a ráno mohu vyjet. Na jedno ujetí jsem už v létě ujela přes den i 30 km. Prý by šlo i více.

V čem vidíte největší přínos této pomůcky?

Jednoznačně v mé nezávislosti. Víte, jak je otravné neustále žádat o pomoc? Sebekratší cesta z mého bytu byla pro mě doslova a do písmene noční můrou, která mě psychicky vyčerpávala snad už den dopředu. Teď si zajedu, kam chci a kdy chci. Francouzské hole si dám do držáku a vyrazím. Díky skútru jsem například mohla s přáteli absolvovat minulý podzim prohlídku Vídně, kam jsem se chtěla podívat už strašně dlouho! Ještě před pár lety pro mě něco nemyslitelného!

Nebudete se zlobit, když se zeptám na cenu Vašeho skútru? Obávám se, že to nebude věc dostupná pro každého.

Samozřejmě mi to nevadí, můj nový skútr stál něco málo přes 40.000,-Kč a platila jsem jej ve 2 splátkách. Jak ale vím, prodávají i skútry repasované, které jsou třeba o více jak polovinu levnější. Do dnešního dne nelituji jediné koruny!!! Je to věc, která mě vrátila nezávislost a chuť do života!

Jedná se přeci jen o stroj, nebojíte se poruchy?  Zkrátka, že někde zůstanete stát?

Ne, to se nebojím. Dle mého názoru je totiž lepší zůstat stát než zůstat někde ležet…. Navíc se mi to za ty 3 roky, co skútr mám, ještě nestalo. Měnili mi jen jednou baterie a jednou jsem si rozbila vlastní neopatrností při couvání zrcátko. Po zavolání do firmy technik neprodleně přijel, prohlédl skútr, seřídil a během chvilky bylo vše v pořádku. Nicméně mají i náhradní skútry, které bezplatně půjčují pro případ delších oprav. To však nebyl můj případ. Mám skoro nový skútr.

Co byste poradila čtenářům, kteří jsou v situaci, kdy řeší problémy s chůzí?

Snad jen jediné. Aby nepropadali skepsi a nezájmu o sebe samé. Každý problém má své řešení. Pro mě byl tím řešením jednoznačně elektroskútr od firmy Pello a jejich tým profesionálů z oboru fyzioterapie, kteří se na prvním místě snaží vždy poradit.

Kontakt na firmu Pello

Pello s.r.o.

251 60 Kamenice

Tel.: 606 413 005

www.pello.cz

 

 

 

 
Nahoru