25.07.2017, autor: Josef Vlček, kategorie: Příběhy

Ohlédnutí P. Mgr. Josefa Vlčka za duchovně-odpočinkovým pobytem na Slovensku

Ohlédnutí P. Mgr. Josefa Vlčka za duchovně-odpočinkovým pobytem na Slovensku

V pondělí 1. května 2017 je státní svátek. Vydáváme se na duchovně – zdravotní zájezd na Slovensko. Organizuje hradecké biskupství, odbor pro seniory. Do Olomouce mne ochotně svezl pan Hanák. Pak jsme jeli směrem Žilina – Nitra, tam je lázeňské středisko termálu Podhájska. V hotelu Quatro IV jsme nalezli ubytování a stravování. Navečer byla mše sv. v hotelovém sále (jídelně), duchovně vede P. František Lízna SJ. Je o rok mladší než já. Vydal několik knih: pěší poutní putování do Compostely (sv. Jakub), do Vadstenu (sv. Brigita, patronka Evropy), Šel jsem však vytrvale na Chersones - po stopách sv. Cyrila a Metoděje a přeložil Život sv. Kateřiny Sienské. Ještě jednu větší pěší cestu plánuje. Dostal jsem pokoj č. 22 ve 2. poschodí spolu s p. Jaroslavem Pavlem, kterého znám z dřívějších zájezdů. S manželkou u nich pomáhají kolem kostela. Je dobrý společník.

V úterý 2. května začíná obvyklý program. V 8 h. snídaně., v půl 10 odjezd autobusem do lázní, vzdálených asi 1,5 km. V budově Akvamarin je zařízení na koupání v  termální vodě. Dva menší kulaté bazénky s vířivou vodou a kolem větší bazény. Shora pouštějí proudy vody – je to vhodné i k masáží zad těch, co stojí pod nimi. Prochází se do železité teplé vody, bývá nad ní pára, je to venku. Lehátka jsou dole i v poschodí budovy, dá se tam pěkně odpočnout.

Odpoledne máme o půl páté mši sv. v jídelně, někdy moje promluva s celebrací duch. průvodce P. Lízny SJ. Při modlitbě Otčenáše se všichni drží za ruce a posílají pozdrav pokoje od jednoho ke druhému - až se vrátí zpět. Ministruje ing. Marie Tvrdá z Frýdku-Místku, Slovenka. Otec František podává sv. přijímání pod obojí způsobou. Má maličký kalich a hostie láme. Držím kalich a on namáčí partikuli. Přistupuje kolem 40 lidí. Promluvu mívá většinou ze svých bohatých zkušeností i s vězni z Mírova. Byl pětkrát vězněn za komunismu - i s Václavem Havlem, proto prý dostal řád TGM.

Ve středu 3. května byl obvyklý pořad, promluvu při mši sv. měl otec František. Oživuje např. i modlitbu litanií přidáním „Královno Vyšehorek, Hradce“ atd. Přidal jsem „Královno Šlapanic“. Litanie loretánské jsem zpíval jako při májové pobožnosti. Pomodlili jsme se taky modlitbu fatimského roku.

Ve čtvrtek 4. května jsme byli zase na koupání, účastnil jsem se rozhovorů s účastníky. Byly taky zpívané litanie.

V první pátek 5. května jsme byli rovněž v termální koupeli. Byli jsme se podívat na Studničke, kde je kaple a vodní pramen. Stavba je pěkně opravená, přišel i mladší duchovní správce. Připravují na víkend žehnání motorek, bývá tam asi 300 motorkářů. Otec nám otevřel kapli a poskytl možnost celebrace venku. Večer bylo setkání v jídelně s  přípitkem a loučením. – Seděl jsem vedle pohořelické účastnice pí Cecílie Harapatové, která znala P. Severu i řeholníka (původem z Podolí).

Na  první  sobotu  6.  května  jsme  odjížděli  z Podhájské. Někdo  jel  i  vlakem.

Zastavovali jsme u největšího pohyblivého slovenského Betlému v Rájecké Lesné u kostela, má mnoho pohybujících se figurek. Pak jsme cestovali do poutního místa Marianka při Bratislavě. Jsou tam Těšitelé, mladá sestra z Polska nám vše připravila pro mši svatou, na které jsem koncelebroval. Bylo pěkné počasí, lidé se rozešli po krámcích a  někteří i na křížové cestě. Během cesty jsem stačil ještě říct spolucestujícím myšlenku na den podle evangelia a životopis sv. Jana Sarkandra. Přidal jsem několik anekdot. Nakonec poděkovala Veronika Čepelková. Zve na další poutní cesty.

Josef Vlček

Článek byl sepsán pro farní zpravodaj Okénko - pohled do života farností ve Šlapanicích, Podolí a Praci

 
Fotogalerie Fotogalerie
Fotogalerie Duchovně-odpočinkový pobyt v Podhájské
Duchovně-odpočinkový pobyt v Podhájské

09.06.2017, Rajecká Lesná, Podhájska, Studnička Pozba, Marianka

Autor: VČ

Počet fotek ve fotogalerii: 21

Fotogalerie Zobrazit fotky Duchovně-odpočinkový pobyt v Podhájské

 

 

 
Nahoru