06.03.2018, autor: Ondřej Moravčík, kategorie: Ostatní

Podvodné jednání na seniorech

Podvodné jednání na seniorech

KRAJ – „Haló, tady vnuk“ a další falešné legendy.

Královéhradečtí policisté v posledních několika týdnech zaznamenali zvýšený počet podvodů, jejichž obětí byli senioři a seniorky. Velmi častou záminkou, jak pachatelé oslovují poškozené (modus operandi), je fiktivní postava takzvaného „vnuka“. Při tomto způsobu jednání je senior či seniorka oslovena osobně či prostřednictvím telefonického hovoru a volající se představí jako vnuk. Není přitom vůbec potřeba, aby jméno vnuka pachatel znal – pomocí psychologicky vedeného rozhovoru se mu podaří během několika málo vět zjistit skutečné jméno vnuka a pak už následuje jen připravený scénář hovoru, jehož výsledkem je přesvědčení volaného o tom, že skutečně hovoří s vnukem. Pachatelé využívají určité anonymity telefonických hovorů a zneužívají buď horšího sluchu poškozených, kteří nejsou schopni rozeznat hlas volajícího od hlasu rodinného příslušníka, anebo pouze využívají toho, že poškození mají minimální telefonický kontakt s vnuky a jejich hlasy si nepamatují.

V průběhu roku 2017 došlo v Královéhradeckém kraji přibližně ke dvěma desítkám útoků na seniory, jejichž společným jmenovatelem (modus operandi) byla smyšlená legenda. Odstrašujícím případem je podvodné jednání ukončené ve stádiu pokusu, jehož se neznámý pachatel dopustil na devětaosmdesátileté seniorce z Jaroměře tím, že se jí představil jako její vnuk, přesvědčil ji o tom, že nutně potřebuje půjčit částku 600 000 Kč a dokonce jí donutil jít do svého bankovního ústavu tyto peníze vybrat. Jenom díky duchapřítomnosti bankovní úřednice, která kontaktovala ostatní rodinné příslušníky, se transakce nezdařila a podvod nebyl dokonán. Stejné štěstí však neměla třiasedmdesátiletá žena z Královéhradecka, která pod stejnou záminkou, tj. vnuk potřebuje peníze, předala jí neznámému muži finanční hotovost – kterou před tím vybrala z bankovního ústavu – ve výši téměř 400 000 Kč (celá zpráva zde).

Bohužel platí, že záminka „posílá mě vnuk“, není jediným způsobem, jak se pachatelé snaží vylákat ze seniorů větší obnosy peněz. Za zmínku stojí také příklad z Jičínska, kde dvaaosmdesátiletý muž koupil za částku 10 000 Kč ložní soupravu a polohovací rošty s tím, že k převzetí zboží dojde během následujících dní na předváděcí akci v jeho obci. Muž však posléze zjistil, že žádná taková prezentace v místě jeho bydliště není hlášená.

Základní rady:

– Pokud Vám z neznámého čísla volá osoba vystupující jako Váš vnuk a Vy si nejste jisti, že byste ho po hlase poznali, tak se zeptejte na jeho jméno – rozhodně se nenechte odbýt odpovědí „ale babi, to jsem já, ten nejstarší“.

– Vyžadujte osobní kontakt – pokud po Vás bude někdo v telefonickém hovoru chtít peníze a navrhne, abyste je předali kamarádovi či kamarádce, tak odmítněte a poproste svého vnuka, aby se pro ně stavil osobně.

– Ověřujte – volá Vám vnuk z cizího čísla a chce po Vás peníze? Po skončení hovoru mu zavolejte na jeho skutečné číslo, které máte uložené v telefonu a ověřte si, že jste skutečně hovořili s ním.

Jaké jsou nejčastější způsoby, jež pachatelé využívají ke vzbuzení důvěry u seniorů?

Kontaktují Vás (osobně či telefonicky) s informací o tom, že:

… je posílá Váš příbuzný, kterému se stala nehoda (například dopravní).

… jste vyhráli v soutěži velký obnos peněz, ale nejprve musíte zaplatit registrační poplatek.

… jste vyhráli v soutěži sadu nádobí za několik desítek tisíc korun, ale k převzetí je nutné složit poplatek několik tisíc korun, aby mohlo být zboží předáno.

… Vám bude výrazně snížena platba za elektrické energie, nicméně musíte uhradit zálohu za několik měsíců, aby bylo možné změnit způsob účtování.

… Vám chtějí kontrolovat plynoměr (elektroměr, vodoměr…apod.) a potřebují vpustit do bytu či domu.

… Vám chtějí pomoci s čištěním odpadů a předat rady, jak předejít jeho ucpávání.

… Vám chtějí vrátit přeplatky za užívané léky, nicméně mají pouze bankovku velké hodnoty a potřebovali by ji rozměnit.

Pamatujte: Každý slušný pracovník energetické společnosti, realizátor průzkumu veřejného mínění či kamarád Vašeho vnuka zajisté počkají na místě na příjezd hlídky Policie ČR a nebude jim dělat problém prokázat svoji totožnost, proto se nebojte v případě jakéhokoliv podezření volat na linku 158 a věc ohlásit.

por. PhDr. Ondřej Moravčík

Zveřejněno s laskavým svolením Policie ČR – Krajské ředitelství Královéhradeckého kraje

 

 

 

Zájezd do nádherného Tyrolska

 
Nahoru