03.06.2017 [sobota], zveřejněno: 30.05.2017, autor: www.nadace-promeny.cz, kategorie: Akce

Pozvánka na slavnostní otevření parku Nábřeží řeky Loučné v Litomyšli

Pozvánka na slavnostní otevření parku Nábřeží řeky Loučné v Litomyšli

Obnova nábřeží řeky Loučné, kterou v Litomyšli podporujeme od roku 2012, se první červnovou sobotu symbolicky uzavře. Od 13 hodin se koná slavnostní otevření, kdy se park u Smetanova domu, ulice Vodní valy i nábřeží s novým hřištěm znovu naplno zpřístupní lidem. 

Ve spolupráci s městem Litomyšl jsme připravili program, který oživí celý proměněný prostor. Akce je zároveň příležitostí poděkovat všem, kdo se na rozsáhlém projektu podíleli.

od 13 hodin začínají dílny určené hlavně rodinám s dětmi, které budou probíhat po celé odpoledne. Připravena je výtvarná dílna, na kterou navazuje animace, a tvořit se bude i v dílně věnované land-artu. Se zapojením návštěvníků akce vznikne během dne v parku originální dočasný objekt-socha. Přímo u řeky se budou vyrábět a pouštět lodičky. Místní Dům dětí a mládeže připravuje sportovní aktivity.

Samotné slavnostní otevření se uskuteční ve 14 hodin za přítomnosti zástupců města, nadace, architektů i dalších tvůrců, kteří se na novém řešení nábřeží podíleli. V altánu u Smetanova domu pak naváže hudební program pro děti i dospělé. Připraveny jsou i další doprovodné aktivity, včetně výstavy rekapitulující celý pětiletý projekt.

pozvánka s programem (pdf 553 kB)

Podnět k znovuoživení nábřeží Loučné vzešel před několika lety od občanského sdružení Generace 89, město Litomyšl pak v roce 2012 uspělo se žádostí o nadační podporu. Obnovu celého území jsme podpořili v rámci programu Parky grantem ve výši přes 23 mil. Kč. Projektu jsme po celou dobu poskytovali také konzultační a komunikační podporu. Další finanční podporu nadace, určenou na údržbu obnoveného místa, může město získat ještě v následujících třech letech. 

Autory nového řešení nábřeží jsou Rusina Frei architekti, jejichž návrh v roce 2013 zvítězil ve veřejné architektonické soutěži. Soutěžní zadání vycházelo mimo jiné z výsledků podrobného průzkumu mezi obyvateli Litomyšle. Součástí nábřežní promenády jsou originální herní prvky od výtvarníků Pavly Scerankové a Dušana Zahoranského, na projektu spolupracovali také Atelier Partero nebo studio Colmo.

 
Citace Citace

Přejít na původní článek Přejít na článek Pozvánka na slavnostní otevření parku Nábřeží řeky Loučné v Litomyšli na webu www.nadace-promeny.cz.

 

 

Zájezd do nádherného Tyrolska

 
Nahoru