28.02.2018, autor: Jitka Fialová, kategorie: Aktuality

Senioři budou soutěžit na kolech, čeká je 1800 kilometrů

Senioři budou soutěžit na kolech, čeká je 1800 kilometrů

Ve čtvrtek 1. března se už potřetí spustí projekt Jedeme v tom společně, při kterém klienti z více než 50 domovů seniorů napříč republikou budou soutěžit v jízdě na rotopedech. Během loňského roku jeli virtuální trasu z Vrbna pod Pradědem do Paříže, letos je čeká putování po vlastech československých, kdy je trasa dlouhá 1 800 kilometrů. Na ujetí mají senioři čas jen do konce dubna.

„Již potřetí se naše zařízení stalo organizátorem rotopedové soutěže mezi domovy seniorů nejen z České, ale i Slovenské republiky,“ říká ředitel domova pro seniory Vrbno pod Pradědem Jan Vavřík, který je hlavním iniciátorem i organizátorem akce.

„Soutěž bude odstartována 1. 3. 2018 v 10:00 hodin přes živé vysílání YouTube. Trasa povede z Pradědu přes Ostravu, Povážskou Bystrici, Košice, Nitru, Bratislavu, Brno, České Budějovice, Plzeň, Praha, Hradec Králové a Olomouc zpátky k nám do Pradědu. Po všechny soutěžní dny budou jednotlivé organizace společně propojeny konferenčním videohovorem, přičemž se mohou poznávat, povzbuzovat a navazovat nová přátelství,“ vysvětluje dále Vavřík, který chce projektem nejen zlepšit fyzickou kondici klientů seniorcenter, ale hlavně jim dát motivaci k aktivitě a dalšímu zapojení do běžného života.

„Projekt podporuji už druhým rokem, protože mi jako bývalému sociálnímu pracovníkovi velmi záleží na tom, aby i závěrečné fáze svého života lidé prožili kvalitně, měli přátele a mohli si zažít pocit z výhry či překonání sebe samých,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který poskytl projektu jednu ze záštit. Podle svých slov hlavně proto, že tato sociální zařízení dále pravidelně navštěvuje a uvědomuje si podfinancovanost oblasti i obrovskou důležitost podobných projektů.

Vrbnu pod Pradědem se letos povede dostat do sedel více než 550 seniorů. Díky aplikaci od studentů Univerzity Palackého v Olomouci budou letos nově výsledky družstev zaznamenávané online. Každý, kdo by chtěl seniory či konkrétní domovy podpořit, tak může sledovat výkony závodníků i jejich přesnou polohu na mapě. Dvouměsíční soutěž oživí ještě další různé minihry jako např. barevné dny.

Jitka Fialová

Zdroj fotografie/loga: Facebookový profil Jedeme v tom společně

 

 

 

 
Nahoru