08.06.2015, autor: Karel Voplakal, kategorie: Aktuality

Už jste někdy slyšeli zpívat „Kde domov můj“ italsky?

Už jste někdy slyšeli zpívat „Kde domov můj“ italsky?

V neděli odpoledne - poslední den mariánského měsíce máje - za velmi příznivého počasí se v nádvoří bělohorského kostela konal benefiční koncert dvou pěveckých těles: chrámového sboru z Prahy-Strašnic a italského mužského pěveckého sboru „Coro Società  Escursionisti Ossolani - Club Alpino Italiano“ ze severoitalského města Domodossola.

Na úvod - ještě před vystoupením zahraničních hostů - uvedl několik duchovních skladeb strašnický chrámový sbor  „Cantus amici“. Zazpívali:  „Cantate Domino“ (zpívejte Pánu) od H. L. Hasslera,  „Ecce quomodo moritur“ (Pohleďte, jak umírá) od J. Galluse, „Agnus Dei“ (Beránek Boží) od A.Gabrieli-ho a „Locus iste“ (Ono místo) A. Brucknera. Svým vystoupením přichystali půdu pro koncert svých severoitalských kolegů.

Dokonale secvičený asi třicetihlavý mužský pěvecký Club Alpino Italiano C.S.E.O. z města Domodossola pak předvedl celkem dvanáct skladeb - krajových lidových písní i skladeb významných italských skladatelů (Michelangeli, Pigarelli, Pedrotti, Dionisi). Jejich nevelké domovské město leží v horském údolí Ossola, jen pár kilometrů od švýcarských hranic; na jih od něj se rozestírá jezero Laggo Maggiore, na sever přes švýcarskou hranici se na obzoru rýsují štíty Alp; na západ od Domodossoly se vypíná „čtyřiapůltisícovka“ Matterhorn a na opačné staně leží švýcarská města Lugano a Bellinzona.

Jejich krásné vystoupení vyvolalo dlouhý a bouřlivý aplaus. Sbormistr Pierluigi Saccani (který nedávno převzal vedení sboru po zasloužilém Gampierim Marigoldovi), pak přidal ještě jednu skladbu - a překvapení posluchači nemohli věřit vlastním uším, když se nádvořím rozlehla něžná melodie naší hymny, dvouhlasně a velmi dokonale zpívaná zahraničními zpěváky s italským textem. Překvapení bylo veliké, ale milé. Diváci vzdali čest státní hymně povstáním - a Italové pak společně s diváky zazpívali „Kde domov můj“ ještě jednou - tentokrát již v původní, české verzi.

Jménem posluchačů všem zpěvákům poděkovala představená bělohorské benediktinské komunity sestra Ing. Anežka Najmanová OSB. Výtěžek z dobrovolného vstupného benefičního koncertu bude věnován na opravy bělohorského kostela a celého poutního areálu.

Karel Voplakal

 

Zájezd do Medžugorje a k moři

 

 

 

Zájezd do nádherného Tyrolska

 
Nahoru