15.07.2024, autor: Věra Šimková, kategorie: Poutní zájezdy

Absolvovali jsme nádherné putování po stopách sv. Patrika do Irska

Absolvovali jsme nádherné putování po stopách sv. Patrika do Irska

Nedávno jsme se vrátili z pouti do Irska a Severního Irska. „Naše Veronika" sestavila nádherné putování po stopách sv. Patrika. Doprovázeli nás dva kněží, jeden z nich dělal průvodce. 

Ostrov si nás podmanil svou nádhernou zelení, kouzlem pasoucích se ovcí a krav, svojí historií. Z vlny Irové pletou velice jemné svetry a šály.

V malebných městečkách jsme potkávali usměvavé Iry, kteří nás zdravili vlídným „helou" na každém kroku. Neuvěřitelná byla jejich ohleduplná jízda po úzkých a kvalitních silnicích. Lemovaly je keře červených fuchsií.

Po ostrově jsme jeli autobusem od Belfastu, hlavního a největšího města Severního Irska. 

Prohlédli jsme si jeho radnici, loděnici - kde byl postaven Titanik, katedrálu sv. Anny a historickou část města.

Sledovali jsme stopy působení sv. Patrika, pomodlili jsme se u jeho hrobu v Downpatrick. Jeli jsme kolem západního pobřeží. Irskou mši svatou jsme slavili v bazilice Panny Marie v Knock, na místě, kde se zjevila Panna Marie 21. 7. 1879.

Někteří jsme si vyšlápli na horu sv. Patrika. Prohlédli jsme si malebné město Galway. Na Moherských útesech nás provázela mlha, ve vodním světě v Tralee jsme si zaplavali a utužili si zdraví v sauně. 

Projeli jsme nádherný poloostrov Dingle, prošli jsme si křesťanské poutní místo Glendalough. Do srdcí se nám vryla jízda pohořím, tzv. „Zahradou Irska". 

Poslední den jsme prochodili Dublin, hlavní město Irska. Prohlédli jsme si katedrálu sv. Patrika, katedrálu Kristovu, Dublinský hrad, Trinity College - nejstarší irskou univerzitu, založenou Alžbětou I. v r. 1591, Půlpencový most přes řeku Liffey. Prošli jsme třídou v centru Dublinu (Grafton Street) - vede od St. Stephen k Trinity College, je střediskem obchodu a zábavy, pěší zónou. Obdivovali jsme Dublinský stožár 120 m vysoký z nerezové oceli. Tmavé pivo Stout, místní specialita, se vaří v pivovaru Guinness. Také jsme ochutnali nejen pivo, ale i irskou kávu a irskou whisky.

Měli jsme vynikajícího průvodce Mons. Dr. Jána Majerníka. Pouť byla výborně postavená PhDr. Veronikou Čepelkovou a CK Awertravel. Duchovně nás také doprovodil výborný kněz PaedDr. Jiří Vojtěch Černý. 

Za vše velké díky. Také Centru pro seniory královohradecké diecéze. Byla to nádherná pouť.

Z homilií každodenních mší svatých:

... Víra v Boha vyžaduje disciplínu. Vzorem je Ježíš Kristus. Obrazem péče Boha o nás jsou kvetoucí lilie, jejich krása je darem od Boha.

... Hledejte Boží království, vše ostatní vám bude přidáno. Božím královstvím je Ježíš Kristus.

... Mějme víru a Pán se postará.

... Kdo je pro mne Ježíš Kristus? Je ten, který poroučí živlům. Rozbouřené moře je naše duše. Modlitbou „vzbudíme" Ježíše Krista. On je vždy v klidu. Dokážeme mu nabídnout svůj život bez výhrad?

... Dar života je od Boha. 

... Bílý kamének dostaneme od Boha, na něm bude naše jméno, které zná jen Bůh. (Zj 2,17)

... Židé nenabízeli duchovní poklady pohanům. Kritériem je láska. Těsná brána jsou naše myšlenky o druhém, které Ježíš však miluje tak, jako nás!

Věra Šimková

 
 
Nahoru