07.10.2024, autor: Karel Voplakal, kategorie: Akce

Ještě jedno ohlédnutí za 18. diecézním setkáním seniorů Královéhradecké diecéze

Ještě jedno ohlédnutí za 18. diecézním setkáním seniorů Královéhradecké diecéze

Na webu Simeon.cz jsme si před týdnem rádi přečetli stručnou, ale výstižnou informaci od naší milé paní Věry Šimkové - ještě "horkou aktualitu" o letošním výročním diecézním setkání seniorů Královéhradecké diecéze, kam už tradičně i my, Pražáci, každým rokem rádi zajíždíme. A dnes jsem si opět s potěšením přečetl zevrubnou zprávu paní Evy Zálešákové s citáty z homilie otce kardinála Duky i z besedy s otcem Zbigniewem Czendlikem i s paní Viktorií Mertovou. Rád bych připojil i naše dojmy. Skoro se nechce věřit, že toto letošní setkání dne 26. září bylo v pořadí už osmnácté!

Program začal již od 9. hodiny ranní - jako obvykle společnou modlitbou za nemocné a osamělé, a tak jsme z domova vyrazili již v šest hodin, abychom nepřišli o tyto modlitby a zpěvy. Ale i když jsme jeli velmi časným vlakem, do kostela jsme se dostali až na závěr modlitby růžence. Důležitější však bylo, že slavnou biskupskou mši v 10 hodin jsme na štěstí ještě stihli celou. Celebroval a kázal pan kardinál Duka - emeritní pražský arcibiskup a někdejší královéhradecký sídelní biskup - s dalšími osmi diecézními duchovními; byl mezi nimi otec biskup Kajnek, generální vikář Mons. Paseka, P. Vojtěch Jiří Černý a další. Ve své homilii otec kardinál podpořil nyní často znevažované a zpochybňované základní křesťanské hodnoty - především instituci rodiny - a vymezil se proti některým tendencím, víře nepřátelským. Bohoslužby se kromě asi dvou set seniorů zúčastnilo přibližně třicet žáků tamní křesťanské školy, kteří přinesli své obětní dary. Při modlitbě "Otče náš" děti vytvořily kruh v presbytáři a po mši účastníkům rozdali vlastnoručně vyrobené drobné dárečky.

Veronika na závěr ocenila, že snaha vytvořit diecézní centrum pro seniory se vždycky setkávala s podporou a s aktivním zájmem královéhradeckých biskupů.

Po jedenácté hodině "vypukl" ve Velkém sále Nového Adalbertina atraktivní kulturně-zábavný program: nejprve byla na pořadu asi hodinová beseda s mediálně známým, populárním nevšedním otcem Zbigniewem Czendlikem, farářem v Lanškrouně. Asi všichni jej už znali z televizních vystoupení v TV Noe, ale takto "naživo" se s ním předtím setkal jen málokdo. Byla to pro všechny velmi příjemná zkušenost; lidé se nejen dobře pobavili, ale vyslechli i cenné duchovní rady a zkušenosti oblíbeného kněze.

Poté se seniory besedovala mladá, ale již také mediálně známá paní Viktorie Mertová - dcera populárního hudebníka Zdeňka Merty a herečky Zorky Jandové. V jejím případě skutečně "nepadlo jablko daleko od stromu"! Je to žena s fenomenální pamětí a posluchači ji znali z náročné televizní vědomostní soutěže "Na lovu", kterou v podvečer vysílává TV Nova. Její vystoupení uváděla a většinu otázek jí vtipně kladla paní Eva Zálešáková, která při loňském diecézním setkání moderovala obdobný pořad.

Třetí účinkující byla oblíbená zpěvačka paní Věra Martinová, která téměř po celou hodinu zpívala jeden hit za druhým, jeden lepší než druhý. Její vystoupení provázené světelnými efekty mělo velký ohlas mezi diváky - zejména závěrečná píseň "Až na vrcholky hor..." všechny přítomné velmi potěšila. Diecézní setkání bylo završeno tombolou; řada výherců si odnesla drobné výhry - především knihy a knížečky s náboženskou tématikou.                  

Všichni si velmi vážíme naši milé Veroniky Čepelkové za její neúnavnou dvacetiletou péči o "dříve narozené". Bylo konstatováno z mnoha úst (i z těch nejpovolanějších!), že nebýt Verunky, nic by nebylo!  Byli jsme vděčni i paní Ireně Zbrojové a všem milým dobrovolným pořadatelkám, díky nimž proběhlo vše tak, jak mělo. Pochvalu a ocenění by si určitě zasloužila i paní Broňa Halbrštátová, která při bohoslužbách i před nimi obětavě podporovala liturgické zpěvy a sympaticky se angažovala i při odpoledním programu. Oceňujeme i velmi dobré pohoštění v podobě chutné obložené bagety a výborných "větrníků"...  

Bylo nám všem velmi příjemné a milé se tohoto setkání zúčastnit: máme za ta léta mezi královéhradeckými seniory už mnoho známých ze společných tuzemských i zahraničních poutních zájezdů, z duchovně-odpočinkových pobytů v janskolázeňském penzionu Marianum, či třeba z manželských setkání, které jsme s nimi za ta léta absolvovali; potěšilo nás, že mnoho milých přátel se tam k nám přihlásilo. Jsme vděčni, že jsme se ve svém pokročilém věku ještě mohli zúčastnit tohoto letošního setkání - nikdo nevíme, kolikrát ještě (a zdali ještě vůbec!) se nám to opět podaří. Inu - jak Pán Bůh dá!

Pro web www.Simeon.cz zapsal Karel Voplakal

Foto: Jiří Bittner

Video: Pozdrav kardinála Dominika Duky seniorům:

 
 
Nahoru