31.07.2024, autor: Eva Zálešáková, kategorie: Akce

Na shledanou v Janských Lázních

Na shledanou v Janských Lázních

Janské Lázně na úpatí Černé hory prosluly nejen léčivými prameny, ale také oblíbenými pobyty pro prarodiče s vnoučaty, které tam pořádá Diecézní centrum pro seniory. Zatímco první letošní turnus v Marianu je už minulostí, srpnový se teprve připravuje.

Není v té souvislosti od věci připomenout, že stavba penzionu jen pár metrů od lázeňského centra začala přesně před 120 lety. Měl to být domov pro staré kněze, ale z toho nakonec sešlo. V 50. letech se stala domovem slovenských vincentek. Kongregace Milosrdných sester sv. Vincence de Paul byla založena, aby se věnovala službě nemocným, dětem a mládeži, starým lidem, postiženým a sociálně ohroženým. V Janských Lázních poskytovaly sestry levné ubytování.

V roce 1986 zemřel jejich duchovní, který zároveň pracoval jako domovník, a na jeho místo nastoupil 1. ledna 1987 P. Jan Rybář, který do té doby působil v Trutnově - Poříčí. Oficiálně domovník, údržbář a nákupčí sloužil mše pro řádové sestry. Před lety vzpomínal na dvoukolák, kterým jim vozil z Janských Lázní mléko, rohlíky a chleba, aby mohly připravit snídani. Bohoslužby měly před pátou hodinou ranní, a to už muselo být všechno v domě. Svobodně se věnovat duchovní práci mohl P. Jan Rybář až po roce 1989. 14 let působil v Rychnově nad Kněžnou a pak se vrátil do Trutnova. Marianum bylo jeho srdeční záležitostí.

Nedělní bohoslužba v kostel sv. Jana Křtitele, stojícího v jeho těsném sousedství, je tradičním zahájením týdenního pobytu. Novogotická stavba připomíná kostely na anglickém venkově. Loď i presbytář mají novogotické trámové stropy, hlavní oltář nese obraz sv. Jana Křtitele. Mariánský oltář na epištolní straně má podobu novogotické archy. Jeho protějškem je socha Božského srdce Páně.

Zajímavostí je oltářní obraz, jehož autorem je akad. malíř Adolf Liebscher, autor známé Valašské Madony na Radhošti. Sám sebe malíř zobrazil jako nemocného poutníka, který se lačně dotýká Janského pramene a prosí, aby mu Bůh na přímluvu sv. Jana dal zdraví duše a těla. Od roku 1993 je kostel s bezbariérovým přístupem kulturní památkou.

Cesta od kostela sv. Jana Křtitele, kterou prarodiče s vnoučaty s oblibou míří na janskolázeňskou kolonádu na zmrzlinu, vede kolem sochy Krakonoše. Bývala umístěna na konci secesní kolonády, nyní se nachází o několik desítek metrů dál, u tzv. Horní promenády. Na setkání s Krakonošem i důvěrně známým prostředím Mariana a lázeňského městečka se už teď těší účastníci druhého turnusu. Začne v sobotu 17. srpna a stejně jako první červencový slibuje spoustu zážitků, výletů, inspirativních setkání a letní pohody.

Eva Zálešáková

 
 
Nahoru