20.05.2024 [pondělí] - 26.05.2024 [neděle], zveřejněno: 17.04.2024, autor: Eva Zálešáková, kategorie: Akce

Pobyty pro prarodiče s vnoučaty: Tradice, která nese své plody

Pobyty pro prarodiče s vnoučaty: Tradice, která nese své plody

Pobyt pro prarodiče s vnoučaty, to je tradice, ale především výborný nápad. Na začátku byla myšlenka připravit pohodový týden pro babičky (samozřejmě i dědečky), aby si svých vnoučat mohli užít beze všech starostí. Vezmou-li je s sebou na chatu či chalupu, babička se nehne od plotny, dědeček chystá dřevo na táborák a vůbec dělá všechno potřebné. V Marianu je všechno jinak. Dost času na všechno a pro všechny. Postaráno je o malé i velké, a ti se potom mohou o to více věnovat sami sobě. Účastníci pobytu se už roky znají, mnozí jezdí do Janských Lázní opakovaně. Těší se na sebe dospělí i děti.

Budovu diecézního střediska Marianum, jen kousek od lázeňského centra, postavil v letech 1904–1905 úspěšný pražský podnikatel jako domov pro staré kněze. Tomuto účelu ovšem nikdy nesloužila. V 50. letech se stala domovem sester vincentek. V Janských Lázních poskytovaly levné ubytování. Vyhlášené prý byly jejich snídaně a saláty, na které do Mariana chodívali s oblibou lázeňští hosté.

Kostel sv. Jana Křtitele v Janských Lázních stojí při cestě z Mariana k náměstí. Postavený byl v letech 1882–1885. Novogotická stavba připomíná kostely na anglickém venkově. Loď i presbytář mají novogotické trámové stropy, hlavní oltář nese obraz sv. Jana Křtitele. Mariánský oltář na epištolní straně (z pohledu od vchodu napravo) má podobu novogotické archy. Jeho protějškem je socha Božského srdce Páně. Na kruchtě jsou rovněž novogotické varhany.

Zajímavostí je oltářní obraz, jehož autorem je akad. malíř Adolf Liebscher. Sám sebe zobrazil jako nemocného poutníka, který se lačně dotýká Janského pramene a prosí, aby mu Bůh na přímluvu sv. Jana dal zdraví duše a těla. Od roku 1993 je kostel s bezbariérovým přístupem kulturní památkou. V roce 2005 byl povýšen na farní (dříve byl filiálkou farnosti Svoboda nad Úpou).

Program prázdninových pobytů pro prarodiče s vnoučaty nabízí nejen vycházky po Janských Lázních, ale také dva celodenní výlety. Součástí programu jsou tvořivé dílny, setkání se zajímavým hostem, společné sledování pohádek, táborák, oblíbené míčové hry na hřišti v areálu Mariana. Připravený program je zcela dobrovolný, účastníci pobytů se sami rozhodnou, zda se ho zúčastní či nikoliv.

Především na červencový termín (13. 7. - 20. 7.) je možné se hlásit v Diecézním centru pro seniory, Velké nám. 32, 500 03 Hradec Králové, telefon: 734 435 360, e-mail: dcs(zavináč)bihk.cz. Uzávěrka přihlášek: 20. 6. 

Cena za pobyt: dospělí: 5.590 Kč; děti/studenti od 12 do 18 let: 3.990-4.990 Kč/osoba (dle počtu dětí); děti od 3 do 11 let: 3.190-4.690 Kč/osoba (dle počtu dětí); dítě do 2,99 let v postýlce bez stravy 1.490 Kč, se stravou 3.190 Kč

Eva Zálešáková

 
Ke stažení Ke stažení

 

 

 
Nahoru